Beste vrienden van ’t Grensgeval, deze week wil ik jullie graag iets meer vertellen over het glas van Adam “Atomik“ Vargas.

Adam is opgeleid als grafisch ontwerper, maar is beter bekend als lid van de beruchte MSG-crew een graffitigroep uit Miami, terwijl hij opgroeide in de jaren 80 en de graffitiscene zag opkomen en opbloeien wist hij al heel snel wat hij later wou gaan doen.

Hij werd gebeten door de graffiti kunst en al snel ontwikkelde hij een eigen stijl en figuur , zijn tijdloos en iconisch oranje figuurtje.
De inspiratie voor dit figuurtje is er gekomen rond 2008 en dit als een reactie op de sloop van de Miami Orange Bowl.
Dit is het legendarische football stadium in Miami, dat gebouwd werd in 1937 en waar onder andere de Miami Dolphins hun thuis hadden en waar hij als kind ging kijken naar het football en zag hoe mensen er samenkwamen van alle rangen en standen en genoten van het amusement.

Verder is Adam in Miami een legende geworden, met zijn unieke speelse en slanke letters, palmbomen en neonlichten effecten is stijl zijn overal in Miami terug te vinden, hij is immers al meer dan 25 jaar actief in de scene. Zijn artiestennaam is er gekomen door een vriend van hem, die vond ATOM afgeleid van Adam een goeie teckname om mee te spuiten maar het werd Atomik uiteindelijk.
Ondertussen is er ook een evolutie in zijn werk en beperkt hij zich niet alleen meer tot beschilderen van muren, maar ook van artikelen zoals basketballen, werken op papier en canvas, zijn creativiteit is eindeloos en er moet immers van geleefd kunnen worden.

Hoewel Adam vandaag nog steeds woont en werkt in Miami, is zijn onmiskenbaar oranje karaktertje is over de hele wereld verspreid en bracht een stukje Miami naar plaatsen zoals Chili, Argentinië, Korea, Nederland, Australië, en zelfs België en zo komen we bij ons Duvel glaasje, gekend onder de naam Atomik of in de volksmond “Den appelsien“.

Het glas is er gekomen naar aanleiding van de 16e editie van het Art Basel event in Miami in december 2017 dat plaats vond in het Miami Beach convetion centre. Adam nam deel aan deze prestigieuze beurs en had er een kleine stand. Hij ontwierp voor deze gelegenheid het glas in samenwerking met Moortgat die hier ook een kans zagen om promotie te maken voor Duvel in Amerika. Het glas is op 7 december 2017 aan het grote publiek voorgesteld op een rand event van Art Basel in Bar Collins in de lobby van het Loews Hotel in Miami Beach.

Wat typisch is aan deze tekening zijn de kleuren die alom in Miami en haar art scene te vinden zijn, alsook de eindeloze jaren 80 stijl, het figuurtje heeft ook steeds een zwart spleetje tussen zijn tanden, en als het menselijk wordt afgebeeld draagt het steeds Nike sportschoenen. Het is de grote droom van Atomik om ooit eens Nike schoen mee te mogen ontwerpen en voorzien van zijn bekende oranje vriend.

Zo vrienden ik ga het hier bij laten, want over dit glas, de kunstenaar en Art Basel kan je pagina’s vol schrijven, het is eindeloos veel informatie en we blijven uiteraard Duvel glazen verzamelaars.

Ik wens jullie een fijn weekend toe en tot binnenkort. Bjorn

Categorie: