Duvel Jaarglas 2004 – Modieuze dames
De ontwerper van het jaarglas NL 2004 is Jan van der Veken, (°Gent, 10 april 1975) Hij studeerde Grafische vormgeving en typografie aan het (Sint-Lucas Instituut te Gent). Hij kreeg er onder meer les van Ever Meulen (Pseudoniem voor Eddy Vermeulen), een van de belangrijke figuren van een na-oorlogse kunststroming, de Atoomstijl genoemd. Deze naam komt van het Atomium ldat ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel is gebouwd. (tekening François Avril).
In de jaren 50 kwamen de jonge kunstenaars, zoals een groot deel van de westerse bevolking in de ban van een euforische na-oorlogse sfeer, vrijheid en blijheid regeerde een wereld van materiele vooruitgang.
Om het met Erika Vlieghe te zeggen, De jaren 50 en 60 waren fantastische feestdecades.(2022 zal een gigantisch feestjaar worden).
Als jong student was Jan zo gefascineerd door deze stroming, dat de karakteristieke stijl die hij ontwikkelde toch gedeeltelijk geïnspireerd bleef op de Atoomstijl. In veel van zijn figuren/ontwerpen zien we een mengeling van stylistische en realistische elementen.
Hij werkt als industrieel illustrator, en ontwerpt o.a. binnen en buiten bedrukkingen voor boeken, covers voor tijdschriften, voor artikels, ontwerpt ook postzegels en soms zelfs emaille borden.
Hij was tevens Turnhouts stadstekenaar voor het jaar 2007.
In 2013 verscheen een monografie van zijn werk, getiteld Fabrica Grafica, naar de naam van zijn atelier. . Hij is ook de auteur van o.a. het vliegtuigenboek en het botenboek waarin hij op begrijpelijke manier de technische en de geschiedkundige achtergrond van deze vervoermiddelen duidelijk maakt
In 2016 won hij de Cultuurprijs van de Stad Gent.
Hoewel het hedendaagse werk van Jan nog steeds zijn specifieke stijl houdt zie je door de jaren heen een verdere verfijning en detaillering in zijn werken.
Het Glas NL2004
Eerst en vooral moeten we vaststellen dat het NL2004 glas een stijlbreuk betekende met de vorige glazen,. Zowel de jonglerende kelner (2000), de schilder (2002) Kobe de Koe(2003), en in iets mindere mate het engeltje/duivelinnetje(2001) waren speels opgezet. Het NL2004 glas ging meer richting stijlvolle ontspanning .
Duvel en Jazz hebben iets met mekaar. Ze beginnen allebei met een D (sic Ben Vinken/ Bierpassie) en Duvel sponsort regelmatig Jazz festivals het Gentse Jazz Festival.. Het is dus niet verwonderlijk dat Jan door de Moortgat brouwerij gevraagd werd een geschenkbox met glas te ontwerpen met een jazzy, maar dan wel een keurige uitstraling.
Het ontwerp voor het pakket kwam eruit te zien zoals aangegeven op bovenstaande figuur. Een optreden van een Jazzband met een achtergrondkoortje van 2 identieke zangeresjes voor een beperkt, maar duidelijk enthousiast genietend, deftig publiek .
Wat Jan nu deed voor het ontwerp van het glas zelf was van de 2 backing vocals de lead singers te maken. Zoals hij uitlegde zijn de twee meisjes zijn niet alleen identiek gekleed, maar ook een tweeling.
Persoonlijk vond ik de kledij, en misschien ook de zangeresjes zelf, een Indonesische uitstraling hebben, wat volgens Jan zeker niet de bedoeling was. De verticale lijnen, met bolletjes op, die ik zag als notenbalken, bleken deel van een als decor dienende versiering. Zo leer je nog wat.
Juister zou zijn het glas i.p.v. “Modieuze dames”, eerder “Singing Twins” te noemen.
Categorie: Blog