Beste vrienden van ’t Grensgeval, tussen alle drukke activiteiten door toch nog even tijd gevonden voor jullie nog eens een pareltje van een glas te leren kennen vanuit de US.

Het gaat hier over een uiterst zeldzaam officieel Duvel Moortgat glas waar velen onder jullie waarschijnlijk nog nooit zullen van hebben gehoord. Het Duvel BAM Fest glas. BAM staat voor Beer Art & Music Festival, heb vond plaats op 2 oktober 2010, in de kustplaats Santa-Monica op ongeveer 20 kilometer ten westen van Los Angeles.

De inkomsten van het ietwat alternatieve BAM festival dat georganiseerd werd door Tap &Sheer gingen naar het “18 Streets Art Center” een non-profit organisatie die zich bezig houd met de ondersteuning van hedendaagse kunst in al haar vormen. Alhoewel er op het festival zeer veel te zien was, gaande van live optredens, kunst workshops tot organische food trucks, en de sponsoring van de in Amerika steeds belangrijker wordende markt van “craft beer”, ging het jaarlijks terugkerende festival ten ziele na de 7e editie in 2016.

Tot op vandaag is het niet duidelijk waarom het festival ophield te bestaan, maar het event draaide hoofdzakelijk op vrijwilligers en sponsoring, een gebrek hieraan zou mogelijks aan de basis kunnen liggen van het einde van BAM. Een ticket koste 35$ en hiervoor kreeg je een zeer ruim gevuld programma, de eerste 500 bezoekers in 2011 kregen het Duvel-Moortgat BAM Festival glas, er deden meer dan 40 brouwerijen mee aan het festival, de reden waarom er is gekozen voor een 25cl.

Glas is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het feit dat je het glas gratis kon laten vullen met één van de honderden bieren die beschikbaar waren op het festival. Voor zover we weten is het glas maar één keer gebruikt gedurende het bestaan van het festival.

Het éénkleurig zwart BAM logo siert de rechterzijkant van het glas, simpelweg omdat achteraan geen plaats is, daar er standaard reeds bedrukking was met het Duvel logo en ‘Belgian golden ale’ en de aanduiding 0,25L. Het glas heeft geen gravering in de binnenkant, maar wel voor die jaren kenmerkende waterachtige ringen op de voet. Mede door de kleine oplage en het feit dat het een éénmalig in de US uitgebracht festival glas betreft, kunnen we gerust zeggen dat dit glas hoogst zeldzaam is.

Zo ik hoop dat ik jullie weer iets leuks heb kunnen vertellen over een glaasje vanuit de US.

Bruisende groeten Bjorn.

Categorie: