De meeste van onze leden kennen allicht de foto die sedert meer dan één jaar prominent aanwezig is op Duvel webshop gerelateerde pagina’s.

We zien hier een van de 3 glazen, verleden jaar gepromoot door Duvel-Moortgat N.V en ontworpen door werkneemsters in die Brouwerij.

Reden genoeg om eens een uurtje, gezellig in een stralend zonnetje zittend, te keuvelen met de “vrouw achter het glas”, Serafine Dieltjens.

Als Ingenieur Biowetenschappen afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Gent begon Serafine haar loopbaan in een adviesbureau op het
gebied van milieu.

Al gauw kwam ze in contact met Brouwerij Duvel-Moortgat en toen daar in 2018 een plaats als Milieu Coördinator vrij kwam, was haar keuze vlug gemaakt.

Hoewel geen fervent bierdrinker, lust ze wel een Duveltje. Om een kip-ei discussie te vermijden, heb ik maar niet de vraag gesteld of de
Duvel-lustende Serafine milieu coördinator is geworden, dan wel of de milieu coördinator Serafine het bier heeft leren smaken in de brouwerij.

Hoe dan ook, ze kwam terecht in het werkgebied waar haar grootste liefde en bezorgdheid naartoe gaat, namelijk water, met extreem grote
voorsprong het hoofdbestanddeel van elk biertje.

Een geëngageerde, milieubewuste Serafine, zowel in haar job als in haar hobby’s en interesses-Biologisch tuinieren, koken,
wandelen in natuur -spreekt met enthousiasme over haar job, en haar werkgever.

Ze looft de inspanningen geleverd door het
familiebedrijf om te produceren met respect voor de natuur, de omgeving.

Ook het behoud van de eigenheid, het eigen karakter van de overgenomen brouwerijen (La Chouffe, De Koninck….) komt aan bod.

De continue aandacht van het bedrijf voor optimalisering en innovatie van het productieproces – machinerie, ingrediënten, kwaliteit eindproduct, en natuurlijk de afvalwaterproblematiek,… je voelt de overtuiging in haar betoog.

Je wordt meegezogen in dat enthousiasme en vergeet bijna de reden van je bezoek : het ontwerp van “Het Serafine glas”.

Het initiatief voor de creatie van de glazen ging uit van het Moortgat Management. De idee erachter was o.a. het aantonen, intern aan het bedrijf, maar vooral naar de buitenwereld toe, dat de Brouwerij geen mannenwereld is, maar dat diversiteit
ook in de praktijk op de werkvloer wordt gerespecteerd.

Waarom de keuze voor het ontwerpen van één van de drie glazen op haar gevallen is, kan ze niet met zekerheid zeggen.

In ieder geval, ze werd gevraagd en heeft er, enthousiast, positief op gereageerd. Het was een uitdagend project, en uitdagingen gaat ze niet uit de weg, begreep ik onmiddellijk.

Wat Serafine betreft heeft de keuze niets te maken met artistieke of design achtergrond.

Ze houdt wel van moderne kunst -abstracte kunstenaars zoals Kandinsky en Picasso bekoren haar- zowel als van “Art Brut”, maar heeft zelf geen praktische ervaring.

Wie het glas bekijkt ziet er een patroon in van golvend water waar vissen vrolijk in ronddartelen (nu ja, ze zwemmen dartelend).

De inspiratie kwam, hoe kan het anders, uit bewustzijn voor het milieu, de milieuproblematiek, de noodzaak dat milieu te vrijwaren voor de komende generaties, en het besef van de opportuniteit om dat bewustzijn uit te dragen naar een breder publiek door middel van een ontwerp op een glas.

Het is voor Serafine ook belangrijk dat het hier gaat om een Duvel glas, daar Duvel voor haar gelijk staat
met kwaliteit, top ingrediënten, prachtige kleur, een complex maar goed drinkbaar bier.

Ze beschrijft het creatie proces van het glas als een oefening met veel iteraties tussen 2 personen, enerzijds zijzelf -sturend en inhoud gevend- aan de andere kant een extern designer die haar ideeën en het beeld dat ze voor ogen had omzet in een haalbaar ontwerp.

Het resultaat is een ontwerp waarin Serafine’s liefde voor natuur en specifiek voor water duidelijk weerspiegeld wordt, en waarin ook haar favoriete kunststroming naar boven komt.

Ze kijkt met een voldaan gevoel terug op het ontwerpproces, de promotie van het glas door het bedrijf, de positieve reacties van collega’s en vrienden en is best trots, en terecht, op het behaalde resultaat.

In totaal zijn er van elk van de 3 glazen zo’n 4000 geproduceerd. De ontwerpers van de twee andere
glazen in deze reeks zullen we op een later ogenblik in de schijnwerper plaatsen.

Dit jaar organiseert Duvel-Moortgat met Ruth, Ilse en Sofie een gelijkaardig initiatief.

Ditmaal met de Duvelle Sweather en een Duvelle geschenk pakket met glas en Duvelle

Categorie: