Beste vrienden , ik ga eens een reeksje schrijven zoals onze Marc dat al eens durft te doen, echter ik ga toch weer de plas over duiken.

Ik heb een interview gehad met JBL , de Ceo en mede bezieler van Winking Lizard , top keten in de VS. En zoals jullie weten brengen die elk jaar een Duvel glas uit.

Dit interview is al een paar maanden oud en we vragen om ervan te genieten ,MAAR om de filialen en managers van de restaurants NIET lastig te vallen met vragen over glazen en gadgets , want ze gaan hier niet op ingaan! Deze mensen krijgen die vraag uit Europa zo goed als dagelijks en dat is niet hun corebusiness. We vragen dus met aandrang dit te respecteren , we willen de relatie met de Wizard top houden.

Ik start vandaag met een beetje info over de wizard en wat weetjes , plan is komende weken dan wat dieper in te gaan op hun glazen uit de wedstrijd.

Veel leesplezier.

Winking Lizard Tavern werd opgericht in 1983 in Bedford Heights, een buitenwijk van Cleveland Ohio. Het was een klein restaurant met ongeveer 30 zitplaatsen. Winking Lizard heeft nu 17 restaurants die zich uitstrekken van Cleveland tot Columbus, Ohio. De focus is altijd geweest op goed bier, goed eten en geweldige service.

De Club van de bier ronde werd opgericht in 1985. Er waren 40 bieren van over de hele wereld om te preoeven en een speciaal Lizard Tour T-shirt te verdienen. In die tijd waren er niet veel Amerikaanse ambachtelijke bieren, dus de tour richtte zich op bieren uit voornamelijk landen in Europa. Vandaag drinken de toeristen 100 bieren om hun speciale Lizard Beer Tour-jas te verdienen.

We hebben meestal 1.500 tot 2.000 mensen die hun jas verdienen. Tot 2002 mocht je alleen bieren kopen die onder de 6% abv waren in de staat Ohio. In 2002 is de wet gewijzigd van 6% naar 12% ABV,T t tegenwoordig is er geen wettelijke limiet voor hoeveel alcoholpercentage er in een biertje kan zitten. Dit is belangrijk omdat we Duvel pas in 2002 in deze staat mochten serveren! In feite vroeg de koper van een van de grootste supermarktketens in Ohio me welk hoger abv-bier hij moest binnenbrengen. Natuurlijk, dat was makkelijk, zei ik tegen hem Duvel. Sindsdien wordt Duvel geserveerd in onze tavernes en in alle grote supermarktketens in Ohio.

We zijn ongeveer 10 jaar geleden begonnen met de Duvel mini tours met Europese kunstenaars. Ik kreeg het idee dat we onze eigen lokale kunstenaars een glas moesten laten ontwerpen. De afgelopen 5 jaar hebben we samengewerkt met een lokale kunstacademie- Cleveland Institute of Art. Duvel organiseert een wedstrijd met de kunstenaars en de winnaar krijgt de kans om Brussel en brouwerij Moortgat te bezoeken. Dat was vorig jaar natuurlijk niet de prijs en zal dit jaar niet de prijs zijn door de Covid pandemie.

Duvel is heel speciaal voor mij omdat zij mij hebben voorgedragen als Belgische ridder. Ik werd in 2013 geridderd op het Brussels Beer Festival. Duvel is altijd een geweldige partners geweest! We serveren Duvel Extra White nu ongeveer 10 jaar. We zijn enigen in de VS die dat doen. Ze maakten ook een speciaal bier voor ons genaamd Devil’s Hagedis. Ik kan niet wachten om dit bier uit te brengen dat alleen voor Winking Lizard is gemaakt door brouwerij Duvel Moortgat. Dit is echt een “Transatlantic Barrel Aged” bier met een fantastisch achtergrondverhaal.

De meesten van jullie weten dat ik in 2013 geridderd werd door het Belgisch Brouwersgilde. Ik moest worden voorgedragen door een van de aangesloten brouwerijen van het Belgisch Brouwersgilde, Duvel Moortgat nomineerde mij en ik werd geridderd in september 2013. Dat jaar kon ik naar al hun brouwerijen in heel België reizen, dit was veruit de grootste carriere prijs die je kan winnen ,eentje waar ik het meest trots op ben. Dit heeft geleid tot een zakelijke relatie die zich verder heeft ontwikkeld en Duvel Moortgat is een van onze beste partnerbrouwerijen. Dat jaar zijn we ook Vedett beginnen serveren.

Nu even een snelle sprong vooruit naar 2019. George Fisher, eigenaar van Cavalier Distributing en distributeur van duvel Moortgat merken, werd geridderd in september.

George is ook lid van de Willett familie van Willett Distillery.

Ik werd uitgenodigd en reisde met George naar België samen met twee andere leden van de Willett familie- zijn tante Alice Heaton en oom JD Willett. Duvel Moortgat had een receptie in de brouwerij voor ons allemaal georganiseerd.

Het hele brouwerijteam van Duvel Moortgat was bij de receptie met Michel Moortgat en Hedwig Neven, hoofd Brewmaster.

We deden allemaal een rondleiding door de brouwerij en het nieuwe glanzende speelgoed is er een experimentele brouwerij. Ik merkte dit op, dus toen we terugkwamen bij de receptie, vroeg ik Hedwig of ze iets speciaals voor ons konden brouwen? Ik wist ook dat ze hebben geëxperimenteerd met vatveroudering, omdat Duvel vrij goed is na enige tijd in een bourbonvat te hebben doorgebracht. Ik vroeg Alice en JD of we vaten konden krijgen, ze naar Duvel konden verzenden en dan een biertje voor ons konden maken. Iedereen ging akkoord met dit plan.

Terug in de VS kregen we een conference call om de stijl van bier te bespreken om in de fles te gaan. Duvel gebruikt een Schotse giststam, dus ik had het gevoel dat een band met Schotland cool zou zijn. Een van mijn favoriete bieren is Traquair House Ale, een Scottish Wee Heavy. Dus waarom niet een Scottish Wee Heavy maken met Duvel gist gerijpt in Willett vaten.

Dit is precies wat Duvel maakte. De wee heavy ging in de Willett vaten op 8,05%. Het was zes maanden oud. Het doel was om de smaaknoten uit het vat te halen zonder dat het bier smaakte als een bourbon. Het bier kwam voor bijna 10% uit ,en het Duvel Moortgat team in België heeft me verteld dat het bier prachtig was van smaak en geur. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar kan niet wachten om voor 1 november om een voorproefje te krijgen. We hebben maar 60-30L vaten, dus als het op is, is het op en voor altijd verdwenen. Koel bier van een van de grootste brouwerijen ter wereld.

Een grote dank aan onze vrienden van Duvel Moortgat en Willett distilleerderij voor het realiseren van dit project!

Ik hoop dat jullie genoten hebben van alle info over The Winking Lizard ,speciale dank aan JBL voor het mooie verhaal , een prettig weekend , bruisende groeten Bjorn

Categorie: