Zo beste vrienden van het lekkere gerstenat uit Puurs , vandaag deel 2 van de Winking Lizard reeks , ik ga jullie mee proberen nemen naar het jaar 2016 , het eerste jaar dat er in de Tour of Beers een Duvel glas uitkwam .

Elk jaar staat Duvel in de kijker in de maand oktober bij Winking Lizard , voor 1$ kan je dan een paspoortje kopen en na het nuttigen van 3 Duvels kan je jouw glas meenemen naar huis .

Voor het ontwerp wordt elk jaar door Winking Lizard én Duvel een wedstrijd uitgeschreven. Enkele van de voorwaarden voor deelname zijn dat de deelnemers moeten studeren of afgestudeerd zijn aan het Cleveland Institute of Art (CIA) en dat er maar 4 kleuren mogen gebruikt worden.

De winnaar ziet nadien zijn of haar ontwerp vereeuwigd op een gelimiteerde oplage Duvel glazen en mag zich aldus scharen in het selecte clubje van designers zoals McFarland, Glerum, Letman, Debognie en Kozak. Alhoewel het 2016 glas het eerste was in de Winking lizard serie, werd het “Duvel mini tour paspoort, al eerder gebruikt om een gratis Duvel glas uit te delen.

De traditie bestaat al vanaf 2013. In oktober 2013 kon men 2 glazen krijgen, het Mike Perry ‘Green’ glas of het ‘Golden age of beer’ glas van Jono. In 2014, kon men het paspoort inleveren voor een Love what you do ! glas by Ness” glas. Het is niet duidelijk of de andere glazen van de Ness reeks ook te krijgen waren. In 2015 was het dan weer de beurt aan het glas met het bij ons heel bekende design van Yan Sorgi. Maar Vanaf 2016 kon je het Duvel mini tour paspoort voor het eerst echt inruilen voor het Winking Lizard Duvel glas gemaakt voor speciaal voor de tour , het bij ons zo bekende en gezocht “ glas met de krokodillen “.

Het ontwerp is gemaakt door Tom Giulivo die toen heel wat zaken heeft ontworpen voor de keten zoals menu’s en reclame campagnes . Ik heb na heel lang zoeken Tom gevonden en hem gesprokken ,het grappige is dat de tekening eigenlijk bedoeld was voor een menukaart en al jaren eerder was ontworpen en gemaakt . Tom wist helemaal niet dat zijn tekening op een Duvelglas is terecht gekomen en zo gegeerd is in Europa , hij heeft zelf niet eens een exemplaar , toen ik hem een foto stuurde was hij stomverbaasd en hij wil er nu zelf graag ook eentje , waar we hem natuurlijk een handje bij gaan helpen.

Het ontwerp op zich illustreert 49 hagedissen , die de typische atmosfeer weerspiegelen van de Lizardville in Bedford Heights , alles op de tekening verwijst naar het dagelijkse leven in de Winking Lizard keten. Schetsen van de originele tekening zijn er helaas niet meer , de tekening werd immers eind jaren 90 begin 2000 gemaakt ,wat nu wel jammer is natuurlijk .

Ik legde mijn oor eens te luisteren en de oplage zou rond de 800 glazen zijn geweest voor gans de keten . Tom heeft ondertussen de Wizard al lang verlaten en geeft nu les aan een hogeschool voor designers . Dit glas is nooit verkocht geweest , nog bij de Wizard achteraf , noch in de Duvelshop .

Bij de wizard waren ze ook plots heel verbaasd dat een aantal jaar geleden de vraag naar het glas van 2016 en 2017 zo groot was , men begreep het niet en ging ook nooit in op de die vraag of de glazen bij hen te koop waren .

Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds niet mogelijk , de Wizard verkoopt en verzend geen glazen . Dus mailen en bellen heeft geen zin . Zo beste vrienden ik hoop dat jullie het artikeltje konden smaken , weer een hoofdstukje erbij over de Winking Lizard , ik wens jullie allemaal een bruisend weekend toe , groetjes en tot schrijfs Bjorn .

Categorie: